Moet de smartphone uit buiten werktijd?


Werknemers moeten het recht krijgen om onbereikbaar te zijn buiten werktijd. Dit antwoord geeft althans een ruime meerderheid van de HR professionals. 83 procent van 142 HR professionals is het eens met deze stelling. 17 procent oneens.

Vervagen van grens werk & privé

PVDA lijsttrekker Lodewijk Asscher stelde in de media dat e-mailen, het sturen van sms’jes of whatsappen met collega`s na werktijd en tot laat in de avond of in het weekend kan leiden tot een steeds vagere grens tussen werk en privé.

Dit kan uiteindelijk leiden tot extra werkdruk, een te grote werklast, burn-out klachten en verstoorde gezinsrelaties. Asscher wil dat bedrijven met vijftig werknemers of meer in overleg gaan met de vakbonden en ondernemingsraden over de bereikbaarheid. Hij wil geen verbod op `s avonds of in het weekend werken, maar wil daar wel graag de keuze in laten aan de werknemer, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk, waar inmiddels sinds kort een wettelijk recht bestaat op het uitzetten van de smartphone. Minister van Arbeid, Myrian El Khomri wil met deze maatregel een einde maken aan de cultuur waarin onder meer  werknemers altijd bereikbaar zijn. Haar motivatie: Verhoogd risico op werkstress, werkdruk en burn-out klachten.

Update december 2017. Franse minister van Onderwijs kondigt aan:”Geen mobiele telefoons meer in scholen en hogescholen aan het begin van het schooljaar 2018″.

Mobiele telefoons zullen verboden worden in scholen en hogescholen vanaf het begin van het schooljaar 2018,  dit is  aangekondigd door de minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, op zondag 10 december tijdens het programma “The Grand Jury RTL-LCI-Le Figaro”. Is dit een aanzet voor een algemeen verbod?

bron: http://www.lemonde.fr/education/article/2017/12/10/plus-de-telephones-portables-dans-les-ecoles-et-colleges-a-la-rentree-2018-annonce-le-ministre-de-l-education-nationale_5227485_1473685.html

Hoe zit dat in Nederland?

In Nederland klagen steeds meer mensen over stress. In hun baan, maar ook in hun privé leven. Stress gerelateerde problemen worden versterkt en verergerd door overmatig gebruik van mobiele telefoons, smartphones, tablets enzovoorts. We zijn allemaal meer en meer bereikbaar, zelfs in onze broodnodige vrije tijd. Het risico is dat we emotioneel en mentaal zo uitgeput raken dat we afglijden naar een digitale burn-out. Gemiddeld besteden we drie uur per dag op een smartphone en bekijken deze ten minste 55 keer per dag. Hierdoor zijn we vaker afgeleid en is de concentratie minder.

Wat maakt constant gebruik van een smartphone of andere devices nu zo gevaarlijk, zodat het zelfs kan leiden tot een burn-out? Welke effecten heeft dit op onze gezondheid en de maatschappij?

http://meerdantevredenklanten.nl/digitale-burnout/#more-755

 

Deel dit bericht:
Geplaatst in Tips van Jerry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.