Burn-out Bore-out Fade-out


Onlangs sprak ik onder het genot van een kopje thee met een bevriende bedrijfsarts, tevens sparringpartner, over welke in haar ogen drie belangrijkste onderwerpen er de laatste tijd de revue passeren in de spreekkamer. Voorwaarde was dat het wel onderwerpen moesten zijn waar ook zij zelf en haar collega artsen steeds vaker mee te maken hebben.

Het resultaat: De rol van de manager, conflict situaties en burn-out klachten.

Burn-out is nosologisch gezien geen ziekte. Het is “a state of vital exhaustion”

Laten wij hier in dit stuk het hebben over burn-out klachten. Tevens zal ik ook kort de minder bekende varianten als de bore-out en Fade-out toelichten.

Inmiddels zijn heel wat ( aankomende) dokters ervaringsdeskundige als het op burn-out aankomt. Ruim 70 procent van de huisartsen rapporteert signalen van overspannenheid bij zichzelf en 15 procent van hen heeft wel eens een burn-out gehad.

Burn-out is een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim. We zien het bij lang bestaande psychische overbelasting, als de coping mechanismen het begeven. Gebrek aan regel mogelijkheden in het werk en gebrek aan steun van collega’s en managers, maar ook van het thuisfront, vergroten de kans op een burn-out. Dokters zijn een uitgesproken risicogroep. Veel huis en -bedrijfsartsen sanctioneren het verzuim en verwijzen de afgebrande collega al snel naar een psycholoog.

Vanuit het basisbegrip burn-out zijn allerlei nieuwe termen ontstaan. In de jaren tachtig, toen burn-out piekte in de ziekteverzuimstatistieken, kwam het motivatie-infarct in zwang. Waar burn-out een sluipend proces is, kent het motivatie-infarct een acuut beloop. Van de ene op de andere dag is men uitgeschakeld. De acute variant van burn-out zien we na een periode van heel hard werken en op je tenen lopen. We zien het ook bij een reorganisatie, ontslagaanzegging of een arbeidsconflict.

Burn-out kent een tegenhanger uit de positieve psychologie: Bevlogenheid of flow. Werkgevers zien graag bevlogen werknemers. Ze zijn opgewekt, ambitieus, functioneren prima en krijgen energie van hun werk. Ze hebben weinig hersteltijd nodig om weer een nieuwe uitdaging aan te gaan. Sommige dokters zitten jarenlang in een flow, echter of dat nu zo goed is… Ik denk persoonlijk dat een lang bestaande flow een risico is voor burn-out.

Wat is nu eigenlijk een bore-out? Als je je ziek voelt van verveling door routinematig werk of onder belasting. De symptomen lijken op burn-out maar de depressiviteit overheerst. De onder belasting kan kwalitatief zijn (je werk is eentonig en saai) of kwantitatief (je hebt te weinig te doen, er is te weinig uitdaging).

Een andere baan? Bij dokters zal dit niet snel voorkomen.

De fade-out. Fade-out komt voor bij langdurig zieken die thuiszittend het gevoel met hun werk verliezen. De motivatie verdwijnt langzaam. De drempel om weer te gaan werken wordt steeds hoger, met het risico dat de werknemer helemaal niet meer terugkeert. Echter, op het werk vindt ook een soort verdampingsproces plaats. Aanvankelijk mist men de zieke collega nog, maar als de vervanger eenmaal is ingewerkt, wordt dat al snel minder. Uiteindelijk ontstaat er een nieuw evenwicht en wordt de zieke collega vergeten. Soms vindt een artsen praktijk het lastig als iemand na lang verzuim weer wil beginnen, omdat de vervanger immers prima functioneert. Terugkeer van de zieke collega wordt dan ervaren als een soort van verstoring.

Mogelijk gevolg: Collega’s en/-of de werkgever blokkeren de re-integratie. Er ontstaat een conflict. Een mediationtraject mislukt vervolgens. De toch al opgebrande collega wordt afgedankt. De bedrijfsarts staat door zijn/ haar onafhankelijke positie machteloos.

Mogelijke oplossing: Contact houden met een langdurig zieke kan een fade-out voorkomen. Stuur eens een kaart of een bosje bloemen. Ga eens op bezoek. Tip voor de zieke medewerkers: Stap over de drempel heen. Laat je je werk niet afpakken! Ga gewoon eens koffie of thee drinken. Je zult zien dat het werkt!

 

Misschien vindt u de onderstaande berichten ook interessant.

 

http://meerdantevredenklanten.nl/het-jaar-van-de-werkstress/

http://meerdantevredenklanten.nl/tips-om-werk-stress-en-burn-out-klachten-verminderen-beter-nog-voorkomen/

http://meerdantevredenklanten.nl/digitale-burnout/

Deel dit bericht:
Geplaatst in Tips van Jerry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.